A body covers 10 km in 10 minute next 5 km in 5 minute and next 5 km in 5 minute find the average speed.​

A body covers 10 km in 10 minute next 5 km in 5 minute and next 5 km in 5 minute find the average speed.​

2 thoughts on “A body covers 10 km in 10 minute next 5 km in 5 minute and next 5 km in 5 minute find the average speed.​”

  1. Given : –

    A body covers 10 km in 10 minute next 5 km in 5 minute and next 5 km in 5 minute.

    To find : –

    Average speed of a body

    Solution : –

    In first case

    A body covers 10 km in 10 minute

    1 km = 1000m

    Multiply 10 by 1000 to convert kilometre in meter

    → Distance (D1) = 10 × 1000 = 10000m

    1 min = 60 s

    Multiply 60 by 10 to convert minute in hour

    → Time (t1) = 10 × 60 = 600s

    In second case

    A body covers 5 km in 5 minute

    Distance = 5km

    → Distance (D2) = 5 × 1000 = 5000m

    Time = 5 min

    → Time (t2) = 5 × 60 = 300s

    In third case

    A body covers 5 km in 5 minute

    Distance (D3) = 5000m

    Time (t3) = 300s

    Now,

    As we know that

    → Average speed = Total distance travelled/total time

    → Average speed = D1 + D2 + D3/t1 + t2 + t3

    → Average speed = 10000 + 5000 + 5000/600 + 300 + 300

    → Average speed = 20000/1200

    → Average speed = 16.6 m/s

    Hence,

    Average speed of body is 16.6 m/s

Leave a Comment