A man bought some pens for ₹60. If the price of each pen had been ₹1 less, he would have got 3 pens more, how much did each pen cost him (in ₹) About the author Madelyn

Answer: A boy bought some pencils for $60. If he had paid $1 less for each pencil, he could have bought 5 more pencils. How many pencils did he pay for? Answer =15 Now calculation starts as, As per the information given , if we decrease the cost per pencil by 1 then we can get more of 5 pencils, so Taking a simple approach We get a hint that it might be a number nearing 5, that is a cost for one pencil, so 60/5=12 And reducing amount per pencil by one, 60/4=15 Similarly , 60/3=20 i.e, +5 than the previous number of pencils bought. And volla, we have the answer is 15. Reply

Answer: Rs 5 Step-by-step explanation: Cost of pencils = Total Cost / Cost of 1 Cost of pencils = 60/x Cost of pencils with Rs 1 less = 60/(x-1) So, [60/(x-1)] – [60/x] = 3 => 60x – 60x + 60 = 3x² – 3x => 3x² – 3x- 60=0 => x² – x – 20 = 0 => x² – 5x + 4x – 20 = 0 => x(x – 5) + 4(x – 5) = 0 => (x + 4)(x – 5) = 0 x=5 as x cannot be negative . Thus Rs5 is the cost of each pencil and for Rs60 initially 60÷5 = 12 pencils could have been got. Please mark me brainliest! Reply

Answer:A boy bought some pencils for $60. If he had paid $1 less for each pencil, he could have bought 5 more pencils. How many pencils did he pay for?

Answer =15

Now calculation starts as,

As per the information given , if we decrease the cost per pencil by 1 then we can get more of 5 pencils, so

Taking a simple approach

We get a hint that it might be a number nearing 5, that is a cost for one pencil, so

60/5=12

And reducing amount per pencil by one,

60/4=15

Similarly ,

60/3=20

i.e, +5 than the previous number of pencils bought.

And volla, we have the answer is 15.

Answer:Rs 5

Step-by-step explanation:Cost of pencils = Total Cost / Cost of 1

Cost of pencils = 60/x

Cost of pencils with Rs 1 less = 60/(x-1)

So, [60/(x-1)] – [60/x] = 3

=> 60x – 60x + 60 = 3x² – 3x

=> 3x² – 3x- 60=0

=> x² – x – 20 = 0

=> x² – 5x + 4x – 20 = 0

=> x(x – 5) + 4(x – 5) = 0

=> (x + 4)(x – 5) = 0

x=5 as x cannot be negative . Thus Rs5 is the cost of each pencil and for Rs60 initially 60÷5 = 12 pencils could have been got.

Please mark me brainliest!