Which of the following statement true?
A] Sin q = cos (90-q) B] Cos q = tan (90-q) C] sin q

Question

Which of the following statement true?
A] Sin q = cos (90-q) B] Cos q = tan (90-q) C] sin q = tan (90-q) D] tan q = tan (90-q) pls give ans with explanation​

in progress 0
Adalynn 3 months 2021-07-25T19:11:59+00:00 2 Answers 0 views 0

Answers ( )

    0
    2021-07-25T19:13:14+00:00

    cos(90-q)=sin q..so,optio A

    0
    2021-07-25T19:13:22+00:00

    Answer:

    In ΔABC, right-angled at B, AB = 24 cm, BC = 7 cm. Determine:

    (i) Sin A, cos A (ii) sin C, cos C

    Sol. In right ΔABC, we have:

    p = 24 cm, b = 7 cm

    2. In the figure, find tan P – cot R.

    Sol. In right ΔPQR, using the Pythagoras theorem, we get

    3. If sin calculate cos A and tan A.

    Sol. Let us consider, the right ΔABC, we have

    Perp. = BC and Hyp. = AC

    4. Given 15 cot A = 8, find sin A and sec A.

    Sol. Let in the right ΔABC, we have

    15 cot A = 8

    Now, using Pythagoras theorem, we get

    5. Given calculate all other trigonometric ratios.

    Sol. Let us have a right ΔABC in which ∠B = 90°

    6. If ∠A and ∠B are acute angles such that cos A = cos B, then show that ∠A = ∠B.

    Sol. Let us consider a right ΔABC,

    7.

    Sol. Let us have a right ΔABC in which ∠B = 90°, and ∠A = θ

    8. If 3 cot A = 4, check whether

    Sol. Let us consider a right angled ΔABC in which ∠B = 90°

    ∴For ∠A, we have:

    Base = AB and Perpendicular = BC. Also Hypotenuse = AC

    3 cot A = 4

    9. In triangle ABC, right-angled at B, if find the value of:

    (i) sin A cos C + cos A sin C (ii) cos A cos C – sin A sin C

    Sol. Let us consider a right ΔABC, in which ∠B = 90°

    For ∠A, we have

    Base = AB

    Perpendicular = BC

    Hypotenuse = AC

    10. In ΔPQR, right-anlged at Q, PR + QR = 25 cm and PQ = 5 cm. Determine the values of sin P, cos P and tan P.

    Sol. It is given that PQR is a right Δ, such that ∠Q = 90°

    PR + QR = 25 cm

    and PQ = 5 cm

    Let QR = x cm

    ∴PR = (25 – x)

    ∴By Pythagoras theorem, we have

    PR2 = QR2 + PQ2

    ⇒(25 – x) = x2 + 52

    ⇒625 – 50x + x2 = x2 + 25

    ⇒–50x = –600

    11. State whether the following are true or false. Justify your answer.

    (i) The value of tan A is always less than,1.

    (ii) for some valued of angle A.

    (iii) cos A is the abbreviation �used for the cosecant of angle A.

    (iv) cot A is the product of cot and A.

    (v) for some angle q.

    Sol. False [∵ A tangent of an angle is ratio of sides other than hupotenuse, which may be equal or unequal to each other.]

    (ii) True ∵ cos A is always less than 1

    (iii) False [∵ ‘cosine A’ is abbreviated as ‘cos A’

    (iv) False [‘cot A’ is a single and meaningful term whereas ‘cot’ alone has no meaning.]

    (v) False [∵ is greater than 1 and sin B cannot be greater than 1.]

Leave an answer

Browse

9:3-3+1x3-4:2 = ? ( )